Nederlands

Hughes Kolp volgt vanaf zijn zestiende op het Luiks Conservatorium gitaarlessen en behaalt in 1993 een Eerste Prijs bij gitaardocenten Gonzales en Maria Mohino. Drie jaar later op hetzelfde conservatorium behaalt hij een eerste prijs traverso en het Hoger Diploma kamermuziek. Daarna verfijnt hij zijn opleiding bij Odaïr Assad op het Koninklijk Conservatorium van Mons en behaalt in 1997 zijn Hoger Diploma gitaar met onderscheiding.

Vervolgens heeft hij uitgeblonken op verschillende concoursen waaronder het Dexia-Concours. Bovendien behaalt hij prijzen in het buitenland (Polen, Nederland en Italië).

Hughes Kolp heeft het genoegen gehad te mogen spelen met het Staatsorkest van Roemenië, het Kamerorkest van Wallonië, het Brabants Orkest van Eindhoven en het Philarmonisch Orkest van Luik, Opera van Rouen, het Zangkoren van Namen, het ensemble Ictus, het ensemble Oxalys, het ensemble Hopper en het ensemble Blindman. Hij doet mee aan verschillende Belgische radio en televisie uitzendingen en staat geprogrammeerd in vele festivals zoals het Festival Ars Musica waarvoor hij in 2008 een eerste uitvoering van het werk van Claude Ledoux uitvoert dat aan hem was opgedragen (Zap’s init).

Erg aangetrokken door de muziek van zijn tijd besteedt Hughes Kolp hier veel aandacht aan. Sinds 1996 is hij lid van het Belgische eigentijdse muziekensemble « Musiques Nouvelles » waarmee hij op verschillende tournees gaat zowel in België als in het buitenland en waar hij verschillende opnames en wereldkreaties uitvoert.

In 2003 maakt Hughes Kolp voor de eerste keer een solo opname ‘Ritmata’ voor het bekende gitaarlabel G.H.A. Het is de eerste Belgische gitarist die deze eer te beurt valt. Zijn naam wordt ook vermeld in het verzamelalbum van hetzeldfe label «The best of classical Guitar, deel 4».

In 2004 sluit hij zich aan bij de Jazz formatie van Jan Rzewski ‘Danza Quartet’ waarvoor hij aan het album Mainly Joy meewerkt voor het label IGLOO en werkt vervolgens mee aan verschillende festivals waaronder het Gaume Jazz Festival en het Flagey Jazz Festival.

Tenslotte vormt hij in 2008 met Magali Richette en Adrien Brogna het « Alki Gitaar trio ». Deze samenwerking mondt in 2011 uit in de verwezenlijking van een eerste opname van het trio voor het label G.H.A: de muziek van Villa-Lobos, Piazzolla en Gershwin omgeschreven door het trio aan de zijde van de composities die aan hun zijn opgedragen.

Na assistent van Odair Assad op het Koninklijk Conservatorium van Mons van 1997 tot 2005 en gastcollegesgever aan het Imep te zijn geweest is Hughes Kolp sinds 2005 hoofddocent aan het Koninklijk Conservatorium van Luik.